Kweken is weten!
Als je wil gaan kweken, zijn er een aantal zaken wat je echt in je achterhoofd moet houden:
1) Vrijwel alle eitjes komen uit, dus houd er nooit meer achter dan je zelf aan wandelende takken wilt.
2)Als je wilt kweken voor de lol, zorg dat je al een paar adressen hebt waar je de wandelende takken kwijt kan. Je zou een deal met de plaatselijke dierenwinkel kunnen maken!
3)Wandelende takken zijn niet zomaar uitgebroed namelijk 2 tot 3 maanden voor dat de eitjes van een PSG01 uit komt. Dan duurt het zeker nog een lange tijd (6/7 vervellingen) voordat ze volwassen zijn. Houd de bak daarom ook altijd licht vochtig ivm de vervellingen en bedenk je of je er zoveel tijd in wil stoppen!
4)Nimfjes zijn teer. Let vooral op direct besproeien, temperatuur en vastpakken. Moet je ze verwijderen, pak liever een blaadje of laat ze op je hand lopen, niet pakken.
(er zijn 'handelaren' die onder alle omstandigheden nimfjes aanbieden en opsturen. Dit is vooral in de koudere maanden een zekere dood voor deze tere beestjes. Wil je
beginnen, met een nimfje en niet met eitjes, haal er dan een zelf een aantal op bij iemand die er van af wil en zeker op een warmer moment in het jaar.
Dus niet in de wintermaanden.
5)Houd de leeftijd bij, zodat je de gemiddelde levensduur in de gaten kan houden.
Als je om de twee weken de bak verschoont, kun je ongeveer een inschatting maken hoe oud de eitjes zijn. Pak een oude plastic bak van b.v. salades, Chinees of een grote pot met gaatjes in de deksel. Niet te groot, want anders kunnen ze ontsnappen. leg watten, vermiculiet, keuken of WC papier op de bodem. Mijn voorkeur keuken papier. Dat is strakker geweven dan WC papier. Ervaringen die ik met watten had was dat er draadjes aan de nimfjes bleef plakken. De waren na een paar dagen dood. De ondergrond houd je een beetje vochtig. Dus een paar keer sproeien. Zie je schimmel, meteen bodem vervangen en eitjes op een schone bodem leggen. Schrijf op de buitenkant van welk deel van de maand de eieren zijn. Of als je ze dagelijks raapt, op dag/weekbasis. Een schriftje met blokjes papier is perfect om een schema te maken met b.v. een nummer van de pot of doosje. Je kunt ook bijhouden hoe goed ze groeien. Het bijhouden in Excel/Openoffice kan ook. Dus eitjes die je in augustus hebt geraapt, zullen oktober/november uitkomen. Het is dus wel handig om die uit elkaar te houden en mogelijk in en andere bak te stoppen. Ook ivm inschatten van leeftijd en vervellingen, kan je zo bijhouden.
Een andere methode is een kasbakje bij een tuinscentrum te halen en daar de luchtsleuven af te plakken met horgaas. In het midden, kun je een bakje met dus o.a. keukenpapier en de eitjes plaatsen. Als de eerste eieren uitkomen, kun je meteen planten takken plaatsen. Soms helpt het om een blad al een hoekje in te knippen. De kleintjes hebben nog niet hele sterke kaken. Dus jonge blaadjes helpen ook. Je zou deze bak ook kunnen gebruiken als op kweek bak totdat ze groot genoeg zijn om naar een groter terrarium te gaan. (na één a twee vervellingen ) het voordeel is dat de eitjes die uitkomen meteen eten hebben. Een nadeel is, dat je verschillende leeftijden door elkaar hebt. Daar heb ik nu zelf last van. Hierdoor heb ik extremen in grote. Ik plaats nu alleen de nimfjes door die groter dan 3 á vier cm zijn.
Hieronder zie je een kweekkas met klimop en wandelende takken
Als de wandelende takken groot genoeg zijn, kun je ze dus overplaatsen naar een groter terrarium al dan wel met of zonder volwassen wandelende takken.