Wandelende takken zijn insecten. Deze soort van geleedpotigen (6 poten) worden al zeer lange tijd onderzocht. Deze insectensoort heeft een eigen sub orde gekregen binnen de insecten: Phasmatodea
Over de hele wereld zijn deze plant etende insectengroep te vinden. Deze soort van insecten houden van een warmer klimaat en zijn te vinden van Afrika tot Australie. Toch zijn er ook in Europa wandelende takken soorten te vinden in o.a. Zuid Frankrijk, Spanje etc.
Ze staan er om bekend zich ontwikkeld te hebben als ware camouflage specialisten. Deze insecten hebben zich, door honderden jaren aan te passen aan hun leef omgeving, er voor gezorgd, dat zij als levende insecten, zijn gaan lijken op de natuur en voedsel om hun heen. Zo lijken b.v. de indonesische wandelende takken heel erg op een hun voedselbronnen: Klimop. Er zijn meer voedselbronnen die specifiek zijn aan iedere soort. Dit is allemaal terug te vinden op verschillende sites. Omdat veel takkensoorten b.v ook op braam-achtige planten leven, is het dan ook niet gek dat zij zijn gaan lijken op de rafelende bladeren. En hebben vaak ook stekels op hun lijf en poten. De Indische wandelende tak heeft dit dus niet. Deze lijkt het meest op het uiteinde van een klimop. Ook de kleuren groen en bruintinten komen overeen. Alle verschillende soorten hebben zich op hun eigen manier door evolutie aangepast aan hun leef omgeving. Op de onderstaande foto kun je een groenige wandelende tak zien, die voornamelijk is opgekweekt in een bak met een groene klimop soort met vooral groene jonge takken.
Op de foto hieronder is een wandelende tak te zien die is opgegroeid tot 3 vervellingen met voornamelijk een andere klimopsoort. Deze heeft kleinere blaadjes en bruine takjes met spikkels. Hier is goed te zien dat deze en bruiner en meer gespikkeld is dan het groene zusje. Voordat deze is overgeplaatst, was ze nog bruiner. Na een maandje is deze al een stuk lichter geworden. Zo zie je hoe ze zich aanpassen aan hun leef omgeving. (Verschillende zusjes die er zo uitzagen en zijn overgeplaatst zijn intussen vrijwel weer groen met wel wat spikkels) Na het vervellen kan dit weer een stuk groener/geler zijn.
Zo bestaan er naast wandelende takken ook wandelende bladeren en laten zien dat deze soorten van de Phasmatodea
De Phasmatodea hebben zich niet alleen aangepast in uiterlijk, maar ook in gedrag. Zo proberen deze insecten zich ook te gedragen als hun leef omgeving. Zo doen sommige soorten zich eerst voor als een in de wind bewegend takje. Dit heen en weer bewegen zit er instinctief al in als zij uit het ei komen. Ook hangt men vaak op een natuurlijke manier zo aan bladeren/takken, dat het echt op de plant lijkt. Sommige soorten hebben een gekromde schorpioen achtige staart als afschrikking. Bij de Indische wandelende tak, zie je ook bij jongere takjes veelvuldig de staart als een soort schorpioen gekruld staan als je de bak trilt (b.v. bij verschonen) Bij een echte bedreiging laten sommige soorten zich vallen als een echt takje. De poten en voelsprieten gaan compleet gestrekt langs het langwerpige lijf. Sommige takken blijven zo uren liggen. Een roofdier laat de wandelende tak al snel liggen voor waar het op lijkt, namelijk een takje. Een dode wandelende tak is dan ook goed te herkennen als deze met haar poten in een loop positie heeft en b.v. op de rug ligt. Ook aan het lijf, zie je dat er minder spanning op zit. Er zijn ook soorten die een agressievere vorm van defensie laten zien, door b.v. een zuur te spugen al dan wel met hun poten te knijpen. Recentere soorten, maken snerpende geluiden met hun vleugels. Ja, sommige soorten kunnen vliegen. Update: Ook het soort voedsel wat de takken eten, hebben invloed op de gewilligheid van de jager om de wandelende tak op te eten. Zo worden wandelende takken die giftige klimmop eten minder vaak opgegeten dan soorten die b.v. braam op hebben.
De meesten soorten hebben een passieve verdediging. Camoufleren en dus dood liggen. Het record van dood liggen is bij mijn wandelende takken 4 uur geweest.
Bij jongere takjes kun je ze nog wel eens foppen door ze voorzichtig op je vlakke hand te leggen en dan voorzichtig een beetje op en neer te bewegen dat ze een beetje omhoog gaan. De meesten willen dan meteen hun pootjes in loop/klimstand zetten.
De Phasmid Study Group (PSG) http://phasmidstudygroup.org is een organisatie die de verschillende ondekte wandelende takken en wandelende bladeren onderzoekt en ook een naam geeft, dit om er voor te zorgen dat de verschillende soorten te onderscheiden zijn. De benaming van deze dieren, heeft dan ook een codering met PSG. Zo hoef je eigenlijk de Latijnse naam die een dier volgens internationale afsprake krijgt niet eens bij naam te kennen. Wisten jullie dat Lieven Scheire die bekend is van 'Proefkonijnen' en 'The Big Escape' een wandelende tak naar zich heeft vernoemd? nou ja.... dat heeft hij zelf niet geregeld, maar een aantal vrienden die ook wetenschapper zijn, hebben dat geregeld: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2265050
Ook een Nederlandse wetenschapper, heeft na jaren lang onderzoek naar o.a. het ongeslachtig voortplanten een beestje naar zich vernoemd gekregen door een Italiaanse collega: Lijs Pijnacker. RTV noord heeft hier ook een item over gemaakt wat terug te vinden is op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=A6RZX3KIEcg
PSG1 is de: Indonesische wandelende tak. Dat is de wandelende tak die ik op deze website zal beschrijven. Dit is een van de meest voorkomende en ook de meest makkelijk te houden wandelijke tak. Van een anonieme bezoeker kreeg ik mailtje die aangaf dat de naam van een Indonesische wandelde tak niet klopt, maar wel onterecht wordt gebruikt. Feitelijk is de Nederlandse naam de Indische wandelende tak en niet Indonesisch. Het beestje is rond 1900 in India ontdekt. Na wat speurwerk in de geschiedenis boeken. (jawel ik had er nog een paar in de kast!!!) was de naam van het land wat we nu als India kennen, tot 1947 Brits Indië. De bewoners van zowel Brits Indië als Nederlands Indië werden Indiërs genoemd en alles wat daar vandaan kwam Indisch. Na de onafhankelijkheid van de Britten kozen zij de naam India en de bewoners van de voormalige kolonie Nederlands Indië, noemden hun land na onafhankelijkheid in augustus 1945 Indonesië. De in 1842 ontdekte PSG2 is dan wel weer ontdekt op Java (een eiland wat onder de republiek Indonesië valt). Die noemen we blijkbaar geen indonesische wandelende tak. Waarom hebben mensen het dan wel over de Indonesische wandelende tak en ben ik hierin ook getrapt? Deze verwarring blijkt vandaag de dag te komen door het 'Hollandse' misverstand over de term 'Indisch'. In Nederland worden mensen die een oorsprong uit Indonesië hebben vaak aan als 'Indisch'. Gezien er bij mij thuis ook altijd over Indisch werd gesproken als het om iets 'Indonesisch' ging en Indiaas voor iets uit India. Zo is ook dit misverstand er bij mij ingesleten. Na het zoeken in online woorden boeken, Blijkt dat de Belgische term 'Indisch' wel aanduid dat iets of iemand uit India komt, maar in Nederland dit dus vaak wordt gebruikt om iets 'Indonesisch' aan te duiden. Kijk maar eens waar we de term 'Indisch' nog meer gebruiken om naar Indonesië te verwijzen.... Jawel bij Chinese restaurants. Die worden vaak aangeduid met Chinees-Indisch restaurant. Als je daar een Indische rijsttafel besteld is dat toch compleet iets anders dan dat je bij een Indiaas restaurant gaat eten!
De term Indonesische wandelende tak heb ik daarom vervangen voor Indisch. Ik hoop dat alles nu goed is vervangen.
Toch heb ik zelf vandaag nog een advertentie voor Indonesische wandelende takken gezien.
De PSG1 is in iedergeval de meest gehouden en gekweekte wandelende takken soort. Hierdoor heeft deze soort in de volksmond ook de naam labaratorium wandelende tak gekregen. Ook doordat deze soort zich kan voortplanten zonder mannetje (parthenogenese voortplanting=maagdelijke voortplanting) Deze eigenschap heeft er voor gezorgd, dat deze soort interessant genoeg was om te bestuderen. Sommige soorten kennen meer mannetjes als andere soorten. Er zijn zelfs soorten, waar het mannetje de rest van het leven achter op het vrouwtje zit. Bij soorten die zich ongeslachtig voortplanten, laten vrouwtjes soms mannelijke kenmerken zien. Dit heet gynandromorfisme.
Meer informatie over o.a. de soorten en de PSG lijst is te vinden op: http://www.wandelendetakken.be Hierop zijn verschillende gedocumenteerde soorten te vinden. Helaas is de info over wandelende takken beperkt. Wel wordt er hier en daar aangegeven of er specifieke behoeften zijn aan o.a. luchtvochtigheid en voedsel.
De info op deze site wordt dus vooral één op één overgenomen, zonder bron vermelding.
Er zijn maar een paar sites in nederland en in België te vinden over wandelende takken die laten weer al die overgenomen info één op één zien. Dat maakt het zoeken naar informatie over o.a. de PSG01 beperkt en geeft de indruk dat het allemaal een beetje stil ligt. Sommige online Insectenaanbieders met webshops, hebben handeleidingen waar veel info ook weer voor een groot deel één op één overgenomen is met een aantal eigen aanvullingen en verschillende particuliere aanbieders op Marktplaats (Disclaimer: Ik heb geen deal met deze site en dit is dan ook geen reclame, dan alleen een ervaring) hebben als informatie dan weer daar alles van gejat.
Ben ik dan de enige die denkt: 'goh laat ik eens een site over wandelende takken maken'. Nee, zelf op de website host Jouwweb, hebben meerdere het al gedaan.
Ik zag zelfs op jouwweb een dieren aanbiedingssite die al uit 2012 stamt met info die ook weer voor een groot deel is overgenomen van o.a. de Belgische site. Zo wordt op die site over verzorgingsfiches gesproken, die daar helemaal niet te vinden zijn. (busted!!!) Op http://wandelendetak.jouwweb.nl/ (niet van mij) is een filmpje van een etende wandelende tak te vinden. Kortom... Het wordt tijd om eens uit eigen ervaring te schrijven en ja natuurlijk zal er info op mijn site, overeen komen met andere sites.
Ik heb daarbij wel mijn eigen ervaringen in ondergebracht en kan daarbij bepaalde zaken die op het internet veelvuldig is 'gecopy/paste' bevestigen of ontkrachten.
De persoon die mij op de onjuiste naam heeft gewezen heeft ook een tip voor een zeer uitgebreide Engelstalige site gegeven die zeker de moeite waard is om te bekijken: http://www.phasmatodea.com/
Hierop is een hele fijne PSG lijst te vinden met foto's, lengtes, vochtigheid, omgeving, etc.