De hoofdbak voor de volwassen vrouwtjes: Een omgebouwd aquarium. Lekker hoog en breed genoeg. Nadeel: Als je moet verschonen, zitten er soms takken aan de klep. Dus altijd oppassen. De hoogte incl. deksel is over de 40cm, dus genoeg hoogte om te klimmen. Ik pak ook langere klimop takken die tot aan de bovenkant komen, zodat ze de hele hoogte kunnen benutten. Gaten voor de filterslangen, waren prima om de externe sensor van de hygro/thermometer in vast te zetten. Andere kant, dicht gemaakt met tape.

Dicht kitten is ook een optie.

 

 

 

Voor ventilatie een klep opengezet en daar gaas tussen verwerkt en afgeplakt. Andere klep niet, ivm makkelijker vernevelen van water van boven af.  

 

De foto hieronder laat zien dat er lekker veel klimop in de bak zit. (in een pot met water), zodat ze lekker veel schuilplek en voedsel hebben. Vooral ín de avond, komen ze vanuit de achterkant van de bak meer naar voren en boven geklommen.  Dat is ook het moment dat ik gericht water op bladeren sproei om ze te laten drinken. Daar komen ze ook echt op af. 

Zo ziet de bak er in zijn geheel uit. Als je goed kijkt kun je op de bodem, het op 5 december 2017 overleden volwassen vrouwtje nog zien.

Hieronder de opgroei bak. Een terrarium met schuifdeurtjes. Paar cm lager maar nog steeds over de 40 cm. Wel breder en dieper dan de hoofdbak, maar nog steeds prima voor rond de 5 á 6 volwassen takken en dus ruim voor een heleboel nimjes die nog lang niet de volwassen leeftijd hebben. Omdat de bak breed is, ruimte voor twee water potten met planten. Op dit moment mix ik twee soorten klimop.  Binnenkort ga ik eens om de hoek Braam knippen.  Ook heb Ik gekeken of er ergens Liguster staat voor de afwisseling.  Dit was oorspronkelijk de leefruimte voor de volwassen vrouwtjes, maar nu kunnen de nimfjes er lekker groeien. Lekker veel ruimte om te hangen en goed te vervellen. Nadeel is wel dat kleintjes tussen de schuifdeuren kunnen, dus deze is nu afgeplakt. De kokos wand is perfect om ze te laten klimmen. Het is mij opgevallen dat als ik vrij groene nimjes uit de kweek bak haal, ze uiteindelijk in deze bak een stuk bruiner/geel worden. Dat zou naar wat ik gelezen heb met de bruinere omgeving te maken hebben. Wandelende takken kunnen gedeeltelijk hun kleur beïnvloeden. Blijkbaar hebben bepaalde soorten ook 'schrikkleuren'.  Opvallend is dat de gemiddelde en de kleine takjes altijd de rechtse boven voorhoek opzoeken om op het glas te gaan zitten. De grotere (4 cm) gaan lekker hoog aan de takken achter de lamp hangen.  of als je HEEL goed kijkt, op een tak en de poten op een aangevreten blad. (rechter kant van de onderstaande foto)

De lamp zit trouwen op een tijdklok voor een paar uur.  om ze niet al te veel te pesten. Het blijven nachtdieren.

Hier een zij aanzicht met een closeup van een al wat groter nimfje. Een nimfje wat net uit het ei komt is minder dan de helft en krult haar staart meer.  Het nimfje aan de linkerkant probeert één met de tak te zijn. Als je een keer de boel verschoont dan zie je ook dat in deze leeftijd toch nog die staart kan krullen. Dit is overigens niet de grootste van de bak.

De kweekbak heb ik al laten zien op de pagina, kweken is weten.  Daarnaast is ook een foto te zien zonder deksel met een closeup van de aangevreten bladeren bij het bakje in het midden, waar eerst eitjes hebben gelegen. Als je kan zien, heb ik van een blad aan een hardere tak een brede 'V' geknipt, net als de natuurlijke vorm van een klimop blad. Dat zou de nimjes helpen beter te kunnen eten, gezien de kaken nog niet heel sterk zijn. Daarnaast zoek ik uitschieters met nog zachtere takken die niet zijn 'verhout' Die lusten ze het liefst, zoals je op de rechter foto hieronder kan zien. Die zijn blijkbaar nog niet zo hard. 

In deze kweekbak zitten meer dan 15 nimfjes. Bij het verschonen, is het altijd weer een zoektocht om ze tijdelijk in een ander bakje te zetten. Dat gaat in de opgroeibak iets beter, maar ook daar weten ze toch altijd weer een goede camouflage in te zetten.