Wat heb je nodig om wandelende takken te houden?
1) Een verblijf: Dit kan van alles zijn, als het maar hoog is. Neem zeker een verblijf wat 2 á 3 keer de lengte van de volwassen wandelende tak is. (dus het liefst 30cm hoog of hoger, gezien de PSG01 max rond de 10cm wordt) Zorg dat er aan de bovenkant, genoeg geschikte ruimte is om voor een onvolwassen wandelende tak om aan te hangen. Dit hebben ze nodig voor het vervellen. Geschikt zijn: grote brede hoge potten die je afsluit met gaas/ een schroefdop met kleine gaatjes. Je kun ook een binnenkant uit een schroefdop knippen en hier gaas over spannen. Potten zijn wel iets lastiger om te verschonen, maar kunnen er ook als je weinig ruimte hebt heel leuk op de tafel uit zien met b.v. een aantal mooie klimoptakken naar boven worden ingericht. ik zag laatst op marktplaats dat deze soms gratis worden aangeboden. Ze passen namelijk niet in de glasbak. Ik heb potten van 75cm hoog gezien. Perfect voor deze klimmers. Wat ook mogelijk is, een oud aquarium te gebruiken. Ook deze worden gewoon aangeboden om vaak voor een laag bedrag op te komen halen. Bakken met een klep, moet je soms prepareren om er een betere ventilatie te krijgen d.m.v. gaas. Deze plak je in de opening van de voederklepjes. Openiningen die voor lucht en filterslangen zijn bedoeld, kun je dicht kitten/plakken, of een externe hygro/thermometer in plaatsen. Voor open bakken kun je een raamwerk maken en overspannen met horgaas (Gebruik fijn gaas als je kleine nimjes hebt, of wil houden in deze bak) Afzetgaas wat gebruikt wordt voor een konijnenren kan ook als je alleen volwassen hebt. (Gaas is te koop in de betere bouwmarkt/dierenwinkel) Voorbeeld foto hiervan volgt nog. Een Hygrometer en een thermometer, zijn een aantal zaken die het in de praktijk makkelijker kunnen maken. Je weet of je takken het te koud hebben en of de luchtvochtigheid goed is. Vooral als de kachel weer aan gaat, verdampt er veel vocht. Ik probeer de vochtigheid zeker rond de 70% en max 80 % te houden.
Hiernaast is een voorbeeld van een Digitale hygrometer en thermometer in een. Bij deze versie zit de sensor aan een draad. Voor zelfbouwers mogelijk een interesante versie om in te bouwen. Dit soort digitale meters is op het internet met externe sensor rond de E15,- te krijgen. Zonder externe sensor nog goedkoper, Een online elektronika boer is vaak goedkoper dan een terrariazaak.
Je kunt er ook voor kiezen een echte terrarium aan te schaffen, maar de prijzen verschillen enorm en dus ook de kwaliteit. Houd er rekening mee dat grote wandelende takken niet zo snel door een spleet van een halve centimeter gaan, maar als je kleine takjes wil kweken, moet je daar dus wel op letten. Die wurmen zich zelfs door een spleet van een paar milimeter. Mijn ervaring is dat een nimfje van 2 tot 3 cm nog steed onstappingskunstenaars zijn. Tot een paar weken toe, werd ik iedere morgen weer welkom geheten door een klein takje die dan boven op het terrarium zat. Deze is dus afgeplakt en toch ontsnappen. Er zijn terraria waar je een plaat van boven in schuift die blijkbaar wel goed afsluiten. Soms is het mogelijk om de bak dicht te krijgen met tochtstrips als je b.v. schuifdeurtjes hebt. Je kunt ze zelf maken van glas/plastic, metalenroosters/gaas, U en hoekprofielen en goede kit. Er zijn verschillende designs en Youtube filmpjes te vinden over het zelf bouwen van een terrarium, maar ik blijf even aan de slag met een omgebouwd aquarium, terrarium en een kweekbak.
2)Ondergrond: Zoals eerder vermeld, volstaat een ondergrond als humus, schelpenzand en keukenpapier. Als het maar een beetje het vocht vast kan houden. Voor PSG01 geld dat een lichte ondergrond handig is om de eitjes en de uitwerpselen te kunnen zien en dus ook de takjes zelf. Dit strooi je goed over de bodem. Een paar centimeters diep volstaat. Zoals eerder uitgelegd, is bij de methode van schelpenzand het wel handig om verschillende zeven te hebben. Een standaard keuken zeef en een fijnere bloemzeef kunnen troep en eitjes er uit zeven. een paar emmers, waar je het zand in kan zeven is wel handig. Een paar grote keuken schalen kunnen ook. Daarna wel even stofzuigen om de plek heen waar je bezig bent geweest. Wil je kweken, dan kun je de eitjes uit de zeef vissen. Lees dan ook vooral het onderdeel: Kweken is weten voor wat je dan met de eitjes moet doen. Kijk eens naar de volgende foto om een indruk te krijgen wat 5 wolwassen wandelende takken kunnen produceren aan uitwerpselen en eitjes.
3)Planten of te wel voedsel: Om de planten in het hok te krijgen zijn verschillende methodes. Het makkelijkste is om de planten een waterbron te geven, zodat ze het langer volhouden en dus ook voldoende vocht in de bladeren kunnen opslaan (plant is ook een vochtbron voor de wandelende tak) Pak een klein breed potje van b.v. jam of iets anders. Maak dit goed schoon. In een breder terrarium zijn twee potjes een goed uitgangspunt. Één in de linker- en de andere in de rechter- achterhoek. In een hoog terrarium is een grotere pot in het midden tegen de achter wand goed. . Knip goede stukken plant van b.v. een klimop met mooie bladeren eraan. Was deze wel even af en controleer op spinnen of andere ongewenste insecten. Ik zag eens de volgende ochtend ineens een spinnenweb in mijn terrarium. Daar zat een klein nimfje in. Helaas bleek er onder een groot blad een spinnen web te zitten met een spinnetje. Die is uit het terrarium verbannen. Zoek in het bos of park, naar mooie wat dikkere takken die je b.v. gekruist in het terrium kan plaatsen. Daar kan b.v. ook een klimop tak op leunen. Een mooie natuurlijke steen is ook een aanvulling. Iets waar ze lekker op kunnen klimmen. Het hout mag niet rot zijn. Je kunt het hout het best een tijdje op een droge plek laten liggen. Schors valt er meestal vanaf en dan heb je een mooie schone tak. Een andere methode is de tak/stok in de magnetron te plaatsen. Ongewenste gasten al dan wel schimmels zijn zeker weten dood. Ook is er een groot deel van het vocht uit, wat normaal ook weer voor rotting/schimmels kan zorgen. Het vocht wat je later op eigen gelegenheid gaat aanbrengen zal niet zoveel schade meer doen. (krijg je toch schimmel, dan is het te vochtig)
Update: mocht je ooit paastakken kopen met veel aftakkingen, gooi die dan niet weg, maar laat die uitdrogen en gebruik de brede stukken voor in je terrarium. Gewoon afbreken en in je terraium zetten. Ziet er natuurlijk uit en de takken kunnen lekker klimmen.
Vervolgens heb je plastic huishoud/keukenfolie nodig en een elastiek/touwtje. Daarmee klem je het folie om de pot. Andere methode is afstoppen met watten. Je vult de pot met water maar niet helemaal vol. Beetje planten voeding, of een klein beetje suiker erbij houd de plant soms wat langer vitaal. Je spant de keukenfolie er over heen en trekt het elastiekje er om heen. Knip de takken schuin af en prik deze op verschillende punten de klimop/braam/framboos, etc in het folie. (bij goedkope dunne huishoudfolie is het aan te raden een dubbele laag te gebruiken. Update: ik gebruik intussen 3 lagen, omdat na een tijdje een enkellaag folie uitzakt) Dan prik je de planten in het folie als de potten in het terrarium staan en maak je er een mooi 'bloemstukje' van. Drapeer deze op de plek waar je deze wil hebben. Je kunt ook de potten met planten en al in het terrarium plaatsen en dan kijken hoe de takken het best in het terrarium vormt. Probeer de uiteindes van de planten tot aan de bodem te krijgen en duw ze wekelijks even terug in het folie. Maak ook een klein gaatje aan de rand van het folie. Met een schei/natuurkunde spuitfles, kun je zo makkelijk het water aanvullen. Een grote injectiespuit (b.v. 500ml) zonder naald. (te vinden bij sommige dierenspeciaal zaken of apotheek) kan dan ook gebruikt worden voor het bijvullen. Kies je ervoor om de boel af te stoppen met watten, dan gaat het plaatsen van de uiteinden van de planten wat moeilijk. Het is handiger om eerst wat takken in de pot te zetten en dan alles met watten een beetje te fixeren en zo voorts.........Waarom al die moeite om die potten af te sluiten? Toch gewoon wanndelende takken erin en klaar? Nee, wandelende takken kunnen helaas niet zwemmen en kunnen dus op zijn Brabants gezegd: Keihard verzuipen. De laatste methode met de watten is ook niet altijd geschikt voor bakken met veel jonge nimfjes. Deze zijn nog best teer en kunnen zelfs aan vochtige delen blijven plakken is mijn ervaring. Leg ook wat losse takken met bladeren (b.v. van een andere plant zoals Braam/framboos, liguster) op de bodem. Deze zullen sneller verwelpen, maar zijn wel makkelijker op te ruimen.
Mocht je ooit iets van een bloem hebben gehad die in een reageerbuis waar ze de rubberenstop met een gat hebben doorboord? Perfect voor dus takken die je op de grond legt. Hebben ze dus ook een eigen bron van vocht. Daar is het vaak weer wel handig om watten in te proppen, gezien het water er soms toch langs de tak uitsijpelt. Blijf de bladeren in de gaten houden en verwijder zonodig kaal gegeten takken van de plant en verwelpte al dan wel verdroogde planten. Als je dit doet uit een terrarium met kleine nimfjes, zorg dan dat je de takken bestudeerd boven een lichte ondergrond. Zelfs na 10 keer b.v. een klimoptak te hebben bekeken, zal het mij niets verbazen, dat er toch nog een nimfje op verstopt zat. Ik heb wel eens voor de grap een paar takken onderzocht en in een bak gezet. Binnen een half uur, waren en al meer dan vier uit hun verstopplaats gekropen. Die waren anders in de groenbak beland.
Andere benodigdheid is een plantenspuit of een klein flesje met een vernevelaar. Een lege open draaien neusspray die je met water vult kan ook werken. Omdat wandelende takken ook wel van condens drinken, kunnen wij dit na bootsen door water te vernevelen. Door dit (afhankelijk van het vochtgehalte) een aantal dagen in de week te doen, komt er ook wat water/waterdruppels op de bladeren te staan. Vermijd het rechtstreeks sproeien op de wandelende takken. Volwassenen kunnen wel wat hebben, maar de kleine nimfjes zijn teer.. Doe dit bij voorkeur in de avond uren. Wandelende takken zijn avond/nachtdieren. Mijn takken zijn zelfs met lamp aan in de avond uren zeer actief en vooral als er dan water is verneveld, zie je ze naar de bladeren gaan om daar te gaan drinken.
Tip! zorg bij het verschonen van zowel planten als ondergrond, dat je een afsluitbare bak hebt waar je actieve takjes even in kan doen.
4) Je moet natuurlijk ook wandelende takken of nimfjes hebben, al dan wel eitjes van de wandelende tak. Anders heb je alleen een terrarium zonder dieren.
Begin je met eitjes, moet je wel heel lang wachten.
5) Beetje durf om de wandelende takken op je hand/arm te laten lopen. Hoe ga je de volledige bak verschonen als je de takken niet op je hand durft te laten lopen, om ze in een tijdelijk bak over te zetten? Onthoud, wandelende takken als de Indonesische Wandelende tak, bijten niet. Het kriebelt, geeft een klein beetje een trekkend gevoel. Zeker niet pijnlijk. Het zijn beestjes die banger zijn van jou dan jij van hen. Begin met het wennen, door je vinger bij hun poot te houden als ze aan het klimmen zijn. Ga langzaam verder. Uiteindelijk durf je ze gewoon op je hand en arm te laten lopen.
Hier een voorbeeld van een vers ingericht terrarium. Dit is voor dat deze is afgeplakt i.v.m. overplaatsing van nimfjes. Die konden tussen de schuifdeuren door. Inmiddels is er veel meer plant en klim materiaal aanwezig.
Schoonmaak tip: Als je door het vernevelen van water kalkvlekken krijgt, dan werken schoonmaakdoekjes, waar je b.v. RVS fornuizen mee kan schoonmaken prima. Pak wel de minst geparfumeerde versie en zonodig nawrijven met keuken papier.